Gule plader
Hvis du kører rundt i en bil på gule plader, eller har overvejet at anskaffe en, så ved du sikkert at du ikke må bruge bilen til private formål.
Selvom biler på gule plader som udgangspunkt kun må bruges til erhvervsmæssig kørsel, er der stadig mange som tror, at f.eks. kørsel mellem bopæl og fast arbejdsplads er lovlig kørsel. Dette er dog ikke tilfældet, da kørsel mellem bopæl og arbejde anses som privat kørsel.
Kører du på gule plader i privat regi, og bliver stoppet af politiet eller SKAT, kan det have store konsekvenser for både din arbejdsgiver og dig. SKAT vil typisk bede firmaet om at tilbagebetale købsmomsen og du risikerer en forhøjelse af den skattemæssige indkomst med fri bil i 3 år. Yderligere kan du risikere en bøde for ulovlig kørsel i varevogn.
Da du ikke må køre hjem-arbejde i din varebil, er det heller ikke tilladt at hente og bringe dine børn til skole eller børnehave. Hvis politiet eller SKAT finder barnesæde i varebilen, er der formodning for privat kørsel.
Der findes dog 2 lovlige situationer, hvor biler på gule plader, der ikke er specialindrettet, må benyttes til kørsel mellem bopæl og arbejde:
- Kørsel mellem arbejde og hjem i op til 25 dage om året, hvis du skal bruge varebilen til at køre ud til en kunde eller ny arbejdsplads dagen efter og det af hensyn til afstand og tid er mere praktisk, at du tager bilen med hjem.
- Hvis du har indløst et såkaldt ”dagsbevis” hos SKAT, som giver dig lov til at køre i varebilen i det antal døgn du har betalt for. Du kan højest købe 20 dagsbeviser på et kalenderår og beviset skal medbringes i bilen.
Et dagsbevis koster 225 kr., hvis firmaet har trukket momsen fra på købesummen af bilen.
Hvad er en specialindrettet bil?
Begrebet ”specialindrettet” omfatter biler, der ikke egner sig som alternativ til en privat bil, og som er indrettet på særlig vis – typisk med fastmonterede reoler i hele varerummet – og hvor specialindretningen skyldes et arbejdsmæssigt behov for denne.
Hvis bilen er specialindrettet, er reglerne dog anderledes. Her er kørsel mellem boligen og arbejde altid lovlig kørsel og du må hente og bringe børn på vej til og fra arbejde. Privat kørsel i weekend er stadig ikke lovlig, selvom bilen er specialindrettet.
Papegøjeplader
Papegøjeplader er en mellemting mellem hvide og gule plader. Modsat en bil på gule plader, må en bil med papegøjeplader anvendes til både erhvers- og privatkørsel.
Papegøjeplader anvendes typisk i erhverv, hvor bilen også skal kunne bruges til private ærinder – eller af folk, der gerne vil have en mere luksuriøs bil billigere og ikke har brug for bagsæder eller plads til hele familien.
Regler for moms på biler med papegøjeplader
Bruges en bil på papegøjeplader både til erhverv og privat, har du mulighed for at trække driftsomkostninger på bilen fra i dit regnskab.
Har bilen en tilladt totalvægt på højst tre tons og bruges til både private og momspligtige formål, kan du trække moms af udgifterne til drift fra. Udgifter er eksempelvis benzin, reparationer og færgebilletter. Har varebilen en tilladt totalvægt på over tre tons, kan du få fradrag for den del af kørslen, som er erhvervsmæssig kørsel.
Hvis du lejer eller leaser en bil på papegøjeplader, har du mulighed for at få et delvist momsfradrag. Du skal dog have en omsætning på over 50.000 kr. om året. Du kan få et fradrag på en tredjedel af den moms, du betaler af lejen. Du har også her mulighed for at få fuldt fradrag for driftsomkostningerne.
Regler for beskatning af biler på papegøjeplader
Hvis dine medarbejdere bruger en bil med papegøjeplader privat, skal de betale skat af værdien af fri bil.
Når du som arbejdsgiver bruger en bil med papegøjeplader privat, kan du ikke trække alle udgifterne fra i din virksomheds regnskab. Det vil kun være de omkostninger, der relaterer sig til den erhvervsmæssige del, du kan inkludere i regnskabet. Det betyder, at du er må føre et kørselsregnskab, hvor du differentierer mellem erhvervs- og privatkørsel.
Søger du rådgivning i forbindelse med firmabil?
Så lad os finde den helt rigtige revisor til at rådgive dig, som forstår din virksomheds behov.
I mere end 30 år har Revisormægleren rådgivet og hjulpet over 3000 danske virksomheder med at finde den helt rigtige revisorløsning, der passer til netop deres behov.
Vi samarbejder med en godkendte revisorer i hele landet, som vi kender indgående. Samtidig sætter vi os grundigt ind i din virksomhed, så vi ved, hvad den har brug for.
Det er din sikkerhed for, at vi kan finde det helt rigtige revisormatch, som passer præcis til din virksomheds behov. Samt at skriftet sker nemt, gnidningsløst og ikke kræver en masse tid og ressourcer.
Resultatet er, at du får en stærk revisor i ryggen, så du nemmere kan udvikle og vækste din forretning til det, du drømmer om.
Så kontakt os i dag, for et gratis og uforpligtende møde.