Men hvad er reglerne vedrørende gratialer, og hvor meget kan der udbetales skattefrit?
Ifølge Ligningslovens § 7 U kan en virksomhed udbetale op til 8.000 kr. skattefrit til deres medarbejdere i anledning af virksomhedens eller medarbejderens jubilæum.
Virksomhedens jubilæum
Ifølge loven har en virksomhed jubilæum, når den har eksisteret i 25 år eller flere år, der kan deles med 25. Altså efter 50 år, 75 år osv.
Det år, hvor virksomheden har jubilæum, kan den udbetales op til 8.000 kr. skattefrit til hver medarbejder.
Det er dog en betingelse, at alle medarbejdere får det samme beløb, men med mulighed for at tilpasse alt efter om medarbejderen arbejder på heltid/deltidsarbejde.
Direktøren for et selskab kan også få jubilæumsgratiale på lige fod med andre medarbejdere – også selvom vedkommende ejer selskabet.
Bemærk, at hvis virksomheden er startet i personligt regi og senere er omdannet til et selskab, så kan perioden i personligt regi tælle med i selskabets levetid.
Medarbejderens jubilæum
Ifølge loven har en medarbejder jubilæum, når man har været ansat i firmaet i 25 år. Ligeledes når medarbejderen har været ansat i 35 år eller længere tid, når antal år kan deles med 5. Altså anses også 40 og 45 år i samme firma som jubilæum.
Generelt for både virksomhedsjubilæum og medarbejderens jubilæum gælder, at jubilæumsgratialet skal være et beløb, der ligger ud over den normale løn. Man må altså ikke nedsætte den normale løn med 8.000 kr. det pågældende år for at udbetale 8.000 kr. i jubilæumsgratiale.
Ydermere skal man være opmærksom på, at den enkelte person kun max. kan modtage 8.000 kr. skattefrit pr år. Hvis der eksempelvis skulle være et tilfælde, hvor både virksomhed og medarbejder har jubilæum samme år, så kan medarbejderen altså kun modtage i alt 8.000 kr. skattefrit dette år.
Fratrædelsesgodtgørelse
Ligningslovens § 7 U indeholder også en mulighed for at udbetale 8.000 kr. skattefrit det år, hvor en medarbejder stopper sin ansættelse i firmaet. Det kaldes fratrædelsesgodtgørelse og det må ikke afløse løn i opsigelsesperioden, men være ud over, hvad lønmodtageren i øvrigt har krav på ved sin fratræden.
Er du eller dine medarbejdere gået glip af skattefri gratialer i forbindelse med jubilæer?
Så bør du overveje at skifte revisor. Din revisor er meget mere end én, der bare udarbejder dit regnskab, og revisoren burde have rådgivet dig om dette.